PROCEDURE TOT HET BEKOMEN VAN STAMBOMEN BIJ DVDK

Vereisten:

  • Lid zijn van de vereniging en in orde met de ledenbijdrage voor het lopende jaar
  • Een catterynaam bezitten die geregistreerd is bij de vereniging.

Documenten:

Stamboomaanvraag in te dienen, ten laatste 3 maanden na de geboorte. Bij de stamboomaanvraag moet ook het dekkingsbewijs opgestuurd worden. Ook de kopies van de stambomen van de vader en de moeder dienen meegestuurd te worden.

 

Controle:

Bij ontvangst van de stamboomaanvragen wordt de overeenkomst van de verschillende documenten (dekkingsbewijs en de stamboomaanvragen) nagezien. Dan wordt de genetische controle uitgevoerd om na te gaan of de kleuren, die uit de oudercombinatie opgegeven zijn, wel degelijk mogelijk zijn. Ook eventuele problemen van geslacht/kleurmogelijkheid wordt nagekeken.

 

Prefix:

Dan is er nog het nazicht van de stambomen van de ouders om het prefix van de stambomen te bepalen. Paringen van katten van hetzelfde ras � over de ganse stamboom � krijgen een LOB (Livre des Origines Belges). Deze benaming LOB mag enkel door de Koninklijke Maatschappij De Vrienden der Kat (DVDK) vzw gebruikt worden en is een beschermde benaming.

Het kan ook dat bij het kruisen van verschillende rassen er een LOBEX (EX van experimenteel) prefix noodzakelijk is.

Een derde mogelijkheid is de prefix LOBAF (AF van afstamming); dit is dan ingeval van een onvolledige stamboom, waarop katten voorkomen van onbekende afstamming.

De vierde en laatste prefix die gebruikt wordt is LOBOV (OV van overdracht). Dit is dan een stamboom van een andere vereniging die, op verzoek van de eigenaar, overgeschreven wordt naar het stamboek van DVDK. Dit gebeurt enkel na een grondig nazicht van de stamboom op eventuele genetische fouten.

 

Stambomen:

Na al deze voorzorgen en controles kunnen de stambomen opgemaakt worden. Ze worden vervolgens geplastificeerd om te beletten dat er mee �geknoeid� kan worden. Per stamboom wordt er eveneens een eigendomscertificaat afgeleverd. De eventuele kampioenstitels van de katten worden op de stambomen vermeld. Bij de stambomen van DVDK wordt er eveneens vermeld welke katten PKD en HCM negatief getest zijn, alsook heupdisplasie, Baer test en Gangliosidosis, zodat de nieuwe eigenaars dit onmiddellijk kunnen vaststellen. De kopies van deze testen berusten op het secretariaat van DVDK.

Stambomen die verloren gaan worden enkel opnieuw als "duplikata" gemaakt na aanvraag door de fokker - er dient dan tevens opnieuw te worden betaald. 

Stambomen blijven ten allen tijde eigendom van DVDK en moeten altijd de kat vergezellen. Bij overlijden van de kat moet de stamboom terug gestuurd worden naar DVDK voor vernietiging.

    

Sinds 2009 kunnen de chipnummers van de kittens eveneens op de stambomen vermeld worden. Bij verdere generaties kunnen deze apart worden doorgegeven en opgenomen worden in de afstamming.

   

 


RASSEN EN KLEUREN VAN DE KATTEN
TOEGELATEN OP TENTOONSTELLINGEN


VERBOD op SCOTTISH FOLD katten

Vanaf 1 oktober 2021 is het kweken en verhandelen van "fold" katten
zoals de Scottish Fold/Highland Fold
VERBODEN in Vlaanderen.
(Nieuwsbrief Dierenwelzijn Vlaanderen van 3 mei 2021)

KAT LEEST

Scottish Fold-katten als eerste op zwarte lijst

Vlaams Dierenminister Ben Weyts legt een lijst aan met dieren die niet meer gekweekt of verkocht mogen worden omdat hun erfelijke aandoening voor gezondheidsproblemen zorgt. Vandaag worden nog heel wat dieren bewust gekweekt met een genetisch defect omdat hun onnatuurlijke uiterlijk meer in de smaak zou vallen bij kopers. De populaire  Scottish Fold-katten komen als eerste op de lijst. De korte, naar voren geplooide oren van deze vouwoorkatten zijn eigenlijk een misvorming die bij de dieren tot zware pijnen, chronische artritis en zelfs volledige kreupelheid kan leiden. Dieren moeten niet lijden omwille van een menselijke modegril, zegt Weyts. 

In de handel vind je heel wat dieren met een onnatuurlijk uiterlijk. Ze werden gekweekt met genetische defecten die hen een bijzonder uitzicht, maar vaak ook veel gezondheids-problemen geven. Een bekend voorbeeld is de Scottish Fold-vouwoorkat, erg populair bij vloggers en beroemdheden zoals Taylor Swift. Met hun hangoortjes, platte snuit en grote ogen zien deze dieren er schattig uit. Maar de vouworen zijn veroorzaakt door een aandoening in het kraakbeen. Dit genetisch defect verspreidt zich over het volledige lichaam van het dier. Zo krijgt een vouwoorkat vaak last van de gewrichten en kampt het dier met ontstekingen en kreupelheid. Poten kunnen krom gaan staan. De aandoening is progressief en ongeneeslijk. 

Vlaams Dierenminister Ben Weyts gaat nu een lijst aanleggen met dieren die niet meer gekweekt of verkocht mogen worden omdat hun erfelijke aandoening voor te veel gezondheidsleed zorgt. Het zogenaamde Kennelbesluit dat de voorwaarden rond de verkoop van dieren vastlegt  wordt daarvoor uitgebreid met extra verbodsbepalingen. De Scottish Fold-vouwoorkatten komen als eerste op de lijst met dieren die binnenkort niet meer gekweekt of verkocht mogen worden in Vlaanderen. Die beslissing komt er na een advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn en overleg met kattenverenigingen.

We mogen dieren niet opzadelen met een vreselijke handicap, alleen maar omdat het mooi zou staan op een foto, zegt Weyts. Als beschaafde samenleving mogen we niet meer blind zijn voor het dierenleed achter sommige fokpraktijken.

Concreet zal het vanaf 1 januari 2021 verboden zijn om nog vouwoorkatten te kweken of te verkopen. Op dit moment zijn er in Vlaanderen 25 kwekers die nog fokken met vouwoorkatten. Elk jaar worden er ongeveer 600 van deze dieren geboren en verhandeld.

De definitieve datum is dus 1 oktober 2021 geworden!

   

 

RACES et COULEURS DES CHATS
AUTORISEES EN EXPO

 

 

KAT LEEST